Jan Brouwer

Even voorstellen

Jan Brouwer

Ik  ben een echte Grunneger, geboren op 15 april 1954 in Nieuwe Pekela, en daarna verder opgegroeid in Winschoten. Na drie middelbare scholen in Winschoten en Groningen te hebben bezocht, ging ik -zonder diploma- werken bij een boekhandel. In die tijd heb ik veel gelezen en begon ik er gaandeweg spijt van te krijgen dat ik op school niet wat meer mijn best had gedaan...

In mijn jeugd had ik niet zoveel met de kerk en het geloof. Dat veranderde toen God ingreep. Na mijn bekering werd ik actief binnen de Christelijke Gereformeerde Kerk en sloot ik mij aan bij de Youth for Christ in Winschoten waar ik leiding gevende taken kreeg toebedeeld. Bij Youth for Christ leerden Fenna en ik elkaar kennen. Van begin af aan verlangden we ernaar om fulltime te gaan werken in dienst van de Heer. Om diverse redenen kwam ik echter niet in aanmerking voor een theologie opleiding binnen de Christelijk Gereformeerde Kerk. Juist toen we hadden besloten naar België te verhuizen, zodat ik aan de ETF kon gaan studeren, veranderde er echter iets.  

Gezien mijn kennis en ervaring in de boekhandel werden wij gevraagd om de met sluiting bedreigde evangelische boekwinkel in Winschoten te gaan runnen. Wij zagen dit als een roeping van God. Via de winkel kregen we contact met veel gelovige én ongelovige klanten met wie we een Bijbelgespreksgroep begonnen. In die tijd volgden we samen ook de (zaterdag) 'Brandpunt Bijbel School' en deed ik tegelijk een avondopleiding voor Godsdienstleraar en een pastorale cursus van het CPC in Heverlee.

De Bijbelgespreksgroep groeide met hulp van de Vergadering van Gelovigen in Stadskanaal uit tot een huisgemeente in Winschoten die vrij snel uit zijn jasje groeide. Door deze ‘spontane’ ervaring met onderwijs, pastoraat en gemeenteopbouw ging ik in 1986 in samenwerking met 'Filadelfia Zending' andere gemeenten in Nederland helpen met pastoraat en gemeenteopbouw. Van 1993 tot 2003 hielp ik de Vergaderingen van Enschede en Hengelo en begeleidde ik in Hengelo het samengaan van twee Vergaderingen waarbij zich (later) ook een Evangelische Gemeente heeft aangesloten.

In 2003 verhuisden we naar Stadskanaal om daar de Evangelische Vergadering te helpen. Deze gemeente trok veel jongeren aan en bleef jarenlang sterk groeien. 

In 2010 brak er voor ons opnieuw een andere fase aan. Ik werd voorganger van de Baptistengemeente Stadskanaal-Noord. Toen heb ik (eindelijk) ook de theologie studie kunnen doen die ik altijd al graag had willen doen. In 2014 studeerde ik af aan het Baptistenseminarium en ontving ik mijn algemene beroepbaar stelling. De gemeente in Stadskanaal mocht in die tijd een mooie periode van groei en verdieping beleven.

Sinds 1 augustus 2019 ben ik o.a. als parttime pastoraal werker werkzaam binnen de Baptistengemeente ‘De Ark’ in Assen en spreek ik regelmatig in allerlei gemeenten. Fenna en ik voelen ons aangetrokken om er met name te zijn voor mensen die -binnen of buiten de kerk- worstelen met moeiten en vragen over God, geloof en kerk. We zijn dankbaar als we mensen kunnen helpen zich (weer) door God aanvaard te weten en een plekje te vinden in Christus’ Gemeente waar ze zich thuis kunnen voelen.