Geschiedenis BG de Ark

Baptistengemeente de Ark is een gemeente in ontwikkeling en kijkt vooruit. Toch vinden we het ook belangrijk zo nu en dan een blik naar achteren te werpen. We zijn blij met de fundamenten die in het verleden zijn gelegd door anderen.
We zijn als gemeente onderdeel van de wereldwijde kerk van Jezus Christus. Een beweging die al 2000 jaren bestaat en Jezus erkent als de Zoon van God en de enige weg tot God de Vader en die zijn wortels heeft in het volk Israël. Ook zijn we een baptistengemeente. Lees voor meer informatie Het baptisme in vogelvlucht.

Gebouw-talmastraatNadat in september 2000 ons kerkgebouw aan de Talmastraat door brand werd verwoest en de gemeente gegroeid was tot ongeveer 130 leden was het geen optie om het pand te herstellen.

Een aantal jaren hebben we gebruik kunnen maken van andere kerkgebouwen in Assen, totdat we begin 2005, na een intensieve periode van verbouwen en aanpassen, het huidige pand aan de J.C. van Markenstraat 25 konden betrekken. De kerkzaal biedt plaats aan 260 personen en er zijn, verdeeld over twee verdiepingen, ruimtes voor bijeenkomsten van zondagsschoolgroepen, tienergroepen en andere activiteiten.

Gebouw nieuwHet jaar 2009 en 2010 is een bezinningsperiode geweest over gemeente zijn in deze tijd. Waaruit de visie en missie zijn ontwikkeld. In 2010 is de naam van onze gemeente veranderd van ‘Onafhankelijke Baptistengemeente Assen’ naar ‘Baptistengemeente Assen’.

Bij een nieuwe naam hoort natuurlijk een nieuw logo, en die prijkt sindsdien op de voorgevel. Vanuit de missie en visie van de gemeente, zijn er regelmatig bijzondere diensten en avonden om ook mensen die niet zo vaak in een gemeente komen, kennis te laten maken met het geloof in Jezus Christus.

De gemeente is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid en er zijn dan ook regelmatig doopdiensten en diensten waarin nieuwe leden welkom worden geheten. (zie daarvoor de agenda op deze website). Gezien de beperkte ruimte is daarom in 2014 ook besloten om over te gaan naar twee diensten, één om 9.00 uur en één om 11.30 uur.

In 2017 hebben we als gemeente ervoor gekozen om ons als nadere invulling van de missie en visie, te richten op Discipelschap. De Ark is een gemeente waarin we, vanuit het geloof dat Christus weerkomt, elkaar willen helpen te groeien als discipel.

Voorgangers
In 1985 werd het eerste vaste voorgangersechtpaar beroepen: Wout en Thea van Haften zijn tot 1988 in de gemeente werkzaam geweest. Vanaf 1992 hebben René en Margriet Millenaar zich als voorgangersechtpaar voor de gemeente ingezet. In de periode van 1999 tot 2003 waren dat Han en Cilia Jansen. Na een aantal vacante jaren mochten tussen 2006 en 2008 Ernst en Anke Bodamer als voorgangersechtpaar de gemeente dienen. Van 2011 tot midden 2018 is Johan den Boer als pastor in de gemeente werkzaam geweest. Vanaf midden 2012 tot eind 2017 is ook René Millenaar als kerkelijk werker/ pastor verbonden geweest.